ArtImpuls #7

Замисляли ли сте се, защо толкова много антични произведения на изкуството са разпръснати в различни музеи из цяла Европа. В седмата ни поред статия на ArtImpulse ще обърнем внимание на един от най-важните експонати в Лувъра в Париж: Нике от Самотраки – древногръцката богиня на победата (220-185 г. пр. Хр.).

Нике е открита на гръцкия остров Самотраки през 1863 г., когато части от Гърция са все още под османско владичество, продължило 400 години до Войната за независимост на Гърция (1821-1829 г.). През този период османските султани водят външна политика и търговия с ценни древни произведения на изкуството.

От информацията, която намерихме онлайн в различни статии и вестници, се разбира, че такъв е бил и случаят с остров Самотраки. Тогавашният султан Абдулазиз (управлявал в периода 1861-1876 г.) разрешил на французите, а по-късно и на австрийците, с които поддържал дипломатически и търговски отношения, да изнесат археологически находки, открити по време на разкопките им, в родните си страни. По този начин френският дипломат и любител археолог Шарл Шампоазо успява да пренесе в Париж фигурата на Нике, която открива в светилището на Кабирите. Така почти 140 години тя се намира в Лувъра и впечатлява посетителите от цял свят. В археологическия музей в селището Палеополис на остров Самотраки е изложено само гипсово копие на Нике.

Продукция: © 2022 ASPEKTA
Текст: Артемис
Фотограф: Владислав Терзиев

aspekta
Latest posts by aspekta (see all)