Българската група Irfan в Кьолн

Стилът на музиката, която те творят заедно от близо 20 години, може трудно да се определи, тъй като е повлиян от различни държави, континенти, та дори и епохи. На моменти бавна и замечтана, в други енергична и подканваща за танци тя отвежда публиката на едно фантастично музикално пътуване през Балкана, Близкия Изток, Индия и Скандинавските страни. Това е музиката на Ирфан!
На 15-ти октомври българската група гостува в кьолнския клуб MTC. Концертът беше част от тазгодишното им турне в Германия и Холандия. “Ирфан имат много и изключително верни фенове в Западна Европа”, сподели с нас Диляна Гибелин от Gibelin Agency. Тя работи от Берлин често с бандата и организира някои от турнетата им. “Един гост на концерта в Мюнхен дори ми разказа, че ще посети и концерта във Франкфурт няколко дни по-късно. Ще пътува натам специално за това.“
Ирфан се състои от Дарина Златкова (вокали), Калин Йорданов (вокали, даф, бодран), Ивайло Петров (оуд, тамбура, сантур, сетар, музикално програмиране), Петър Тодоров (дарбука, томбак, рик, електронен барабан) и Ясен Лазаров (кавал, наи, дудук, хармониум). Преди концерта разговаряхме с Калин Йорданов, който също е и един от основателите на групата.

Калин, вашата група Ирфан има много дълга история… 

Да, историята ни е почти 20-годишна вече. За две десетилетия сме минали през много неща заедно. Имаме четири албума зад гърба си, един телевизионен саундтрак, един театрален. Наскоро направихме и ремастъри на първите ни албуми, в момента работим върху нов материал.

Как започна всичко през 2000-та година?

По това време работехме по различни музикални проекти и Ирфан тръгна по-скоро като странична идея. Първоначално бяхме Ивайло Петров, аз, Калин Йорданов, и Кирил Бакърджиев. Впоследствие към нас се присъедини първата ни вокалистка – Деница Серафимова. С времето и годините съставът на групата се промени и от оригиналния състав сега сме само Ивайло и аз.

Как би описал вашия стил? Промени ли се той през годините?

Не мисля, че стилът ни се е променил. Посоката като цяло е същата. Може би се е развил по някакъв начин. Макар че отдавна вече музиката ни не е толкова строго определена в някакви рамки и с етикети. Може би най-вече заради музикалния бизнес се налагат такива етикети.

В този смисъл можем да определим нашата музика като електро-акустичнен уорлд-фюжън. Тя е авторска музика, но е повлияна от различни култури и традиции – от Балканите към Близкия Изток, Средиземноморието, също така Средновековието… 

Вие свирите и на много интересни инструменти с екзотични имена като сетар, тамбура, даф или рик.

Етно-стилистиката присъстваше още в проектите, по които първоначално работихме, когато стартирахме. Така че за някои от нас това не беше ново. Но с времето развихме и една голяма любов и интерес към фолклорната музика като цяло – в смисъл глобалната традиционна музика. Всеки един от нас така някак си се специализира в изследването и изучаването на някаква специфична група инструменти, които са етнически фолклорни инструменти от цял свят.

Да, ние не сме стандартната група с китара, бас, дръм-сет и т.н. Но това е начинът, по който може би най-добре изразяваме себе си и музиката, която пишем. Вярваме, че този тип инструменти са правилната медия.

Каква музика инспирира членовете на Ирфан?

Ние слушаме много разнообразна музика. От старинна, средновековна, ренесансова, барокова през класическа или етно, тоест фолклорно-традиционна музика, до електронна, рок, метъл, индъстриал, трип-хоп – цялата гама… (смее се, бел.ред.) 

За 20 години сте пътували вече в много държави, били сте на много фестивали. Имате ли любимо място, което посещавате винаги с удоволствие?

Много често свирим в Холандия. Така се случи през годините, че бяхме канени и на един голям фестивал, който се превърна в своеобразна легенда във времето и в едно много популярно, грандиозно събитие. Нарича се Castlefest. Там хората търсят и изразяват себе си чрез фантазията и изкуствата. Castlefest е като един монументален карнавал, който се случва в един много красив парк с вековни дървета около един старинен замък. Това е едно много специално място за нас, в което обичаме да се завръщаме.

Има ли някаква любопитна случка, която ви се е случила по време на някое турне?

За последните двадесет години имаме много случки. В момента не мога да се сетя за нищо конкретно. За всичките тези турнета, пътувания и концерти сме се срещали с много забележителни хора, музиканти, групи, някои, от които много големи. Всъщност е интересно да видиш, че зад тези наистина известни световни музиканти и имена стоят едни съвсем нормални, земни и много сърдечни хора.

Какво да очакваме през следващите години от Ирфан?

Догодина бележим двайсет годишнина, откакто сме започнали. Началото на това отбелязване поставихме с тези ремастъри на стари версии от първите ни албуми. Като цяло подготвяме и още нещо в тази посока, което обобщава музикалната ни кариера и история до този момент. Но същевременно работим и върху нова музика, така че в някакъв момент, надявам се не много далечен, ще се появи и нов албум.

Имате ли вече планове за турнета догодина?

Да, отсега вече имаме дати, около които ще се оформят и турнета, които вече са потвърдени. Ще имаме концерти и в България, и в Европа.

Значи Ирфан ще продължава да съществува и през следващите двадесет години?

Да, надяваме се! Ще продължаваме да творим и да изнасяме концерти.

Сърдечно благодарим на Калин за интервюто!


Продукция: © 2019 ASPEKTA

Текст: Ана Бързакова
Фотограф: Михаил Тодоров

Фоторепортаж от концерта

Ana Barzakova
Latest posts by Ana Barzakova (see all)